Kvaternik Plaza (1. kat), Antuna Nemčića 7

Spiroergometrijsko testiranje

Kaliper-usluga-Spiroergometrijsko-testiranje

Spiroergometrijsko testiranje temeljita je procjena stanja organizma za profesionalne i rekreativne sportaše. Spiroergometrija je jedan od temelja sportske medicine: daje preciznije rezultate od bilo kojeg drugog testa performansi.

Radi se o paralelnoj procjeni srca, pluća, krvožilnog i metaboličkog sustava u mirovanju i pod opterećenjem.

Iako se ovom metodom najčešće testiraju sportaši, spiroergometrijsko testiranje daje odlične rezultate i svim osobama koje žele detaljan uvid u stanje svog organizma, naprimjer ako žele smršavjeti.

Spiroergometrija uključuje:

 • opći pregled
 • mjerenje visine, težine kao i udjela i distribucije masti u organizmu
 • EKG u mirovanju
 • spirometriju u mirovanju
 • progresivni test opterećenja na biciklu, traci za trčanje ili veslačkom ergometru.

U Poliklinici Kaliper spiroergometrijsko testiranje provodimo na uređaju Cosmed. Ispitanik na licu ima masku, a spojen je na 12-kanalni EKG i tlakomjer pri čemu radimo progresivan test opterećenja.

Spiroergometrijsko testiranje daje nam:

 1. uvid u zdravstveno stanje ispitanika. Doznajemo je li s organizmom sve u redu u medicinskom smislu, prvenstveno što se tiče krvožilno-dišnog sustava, što je izuzetno bitno za siguran trening bez ozljeda.
 2. uvid u trenutno stanje organizma. Podaci koje dobijemo su kondicija i izdržljivost, aerobni i anaerobni kapaciteti, snaga mišića, maksimalni primitak kisika, stanje metaboličkog sustava, potrošnja ukupne energije, ugljikohidrata, masti, aerobni i anaerobni (laktatni) prag i dr. Na temelju dobivenih rezultata određuju se individualne zone treninga, te dobivaju smjernice za daljnji rad.

Dobiveni rezultati omogućuju nam da damo što preciznije preporuke različitim skupinama ispitanika koji imaju i različite ciljeve:

 • mršavljenje – možemo odrediti „fat-burning“ zonu odnosno raspon pulsa pri kojem se najviše „tope masti”. Taj optimalni raspon pulsa je individualan i znatno se razlikuje od pojedinca do pojedinca.
 • zdravlje – spiroergometrija nam pomaže odabrati adekvatnu vrstu vježbanja, u optimalnoj zoni pulsa, s ciljem poboljšanja i održanja zdravstvenog stanja.
 • vrhunski sportaši – parametri dobiveni ovakvim testiranjem omogućuju nam da dobijemo najbolji pristup treningu i odredimo individualne zone treninga. Tako ćemo, na primjer, utvrditi treba li sportaš posebno raditi na izdržljivosti, anaerobnom kapacitetu, maksimalnoj snazi ili ventilaciji. Rezultati spiroergometrijskog testiranja omogućavaju znatno učinkovitije treniranje kao i optimalnu periodizaciju treninga. Ukratko, rezultat je poboljšanje sportskih performansi kroz trening utemeljen na znanstvenim osnovama.
 • rekreativni sportaši – koriste sve prednosti testiranja kao i vrhunski sportaši, samo što intenzitet treninga prilagođavaju svojim potrebama i mogućnostima koje sada precizno poznaju.

Testiranje traje oko 60 do 90 minuta, a na testiranje preporučujemo ponijeti sportsku odjeću i obuću.

Dogovorite pregled ili konzultacije liječnika

Kontaktirajte nas

  Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici.