Kvaternik Plaza (1. kat), Antuna Nemčića 7

Mjerenje bazalnog metabolizma

Kaliper-usluga-Mjerenje-bazalnog-metabolizma

Mjerenjem bazalnog metabolizma doznajemo koliko organizam u mirovanju troši energije te koliko troši ugljikohidrata i masti. Bazalni metabolizam označava minimalnu količinu energije potrebne za održavanje vitalnih tjelesnih funkcija poput rada srca, pluća, bubrega, živčanog sustava itd.

Mjerenje bazalnog metabolizma provodimo pomoću uređaja za spiroergometrijsko testiranje. Testiranje traje pola sata tijekom kojih ispitanik leži mirno i opušteno.

Dobivene vrijednosti uspoređuju se s očekivanim vrijednostima prema dobi, spolu i ostalim čimbenicima, a govore nam ima li netko „brz” ili „spor” metabolizam. Rezultati nam daju i precizne podatke o energetskoj potrošnji koji su nam onda neophodni za izradu individualnog plana prehrane i individualnog plana treninga.

Bazalni metabolizam predstavlja najveći dio ukupnog metabolizma, odnosno naše tijelo najviše energije troši upravo na održavanje vitalnih funkcija, čak 70 – 80%. Potrošnja energije ovisi o mnogo faktora kao što su visina, težina, dob i spol. Bazalni se metabolizam smanjuje kako starimo kao i smanjenjem mišićne mase, a ovisi i o zdravstvenom stanju, temperaturi prostora u kojem se nalazimo, razini stresa i drugih vanjskih utjecaja.

Dogovorite pregled ili konzultacije liječnika

Kontaktirajte nas

    Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici.