Bužanova 20, Zagreb

Procjena i terapija kralježnice

Kaliper-usluga-Procjena-i-terapija-kraljeznice

Problemi s kralježnicom sve su prisutniji, a često im je uzrok nekretanje i sjedilački način života. Kako bismo te probleme riješili, ali i spriječili, osmisli smo cjelovit tretman procjene i terapije kralježnice za djecu, adolescente i odrasle.

Tretmanom se djeluje na skolioze, kifoze, lordoze i druge, manje ili veće, deformacije kralježnice, sve što često zovemo „loše držanje“.

Rezultati su usporavanje ili zaustavljanje prekomjerne zakrivljenosti kralježnice, bolje držanje, bolja pokretljivost, poboljšanje srčano-plućne funkcije i smanjenje i sprečavanje bolova.

Procjena stanja

Za početak radimo detaljnu procjenu stanja kralježnice kliničkim pregledom. Budući da su kralježnica i stopala povezani u jednu mehaničku cjelinu, radimo i analizu stopala pri stajanju i hodanju. Pri tome koristimo posebnu podlogu i program FootMat™ koji zajedno daju precizne i pouzdane podatke o stanju i funkcionalnosti stopala i hodanja.

Terapija kralježnice po metodi Katharine Schroth

Nakon procjene stanja slijedi fizikalna terapija, koja uključuje klasične vježbe istezanja i jačanja mišića trupa, ali i vježbe po metodi Katharine Schroth.

Radi se o svjetski priznatoj metodi kojom se korigira držanje kroz točno određene pokrete i pozicioniranje pacijenta te pokretima u određenim smjerovima. Vježbe se određuju individualno, ovisno o stanju kralježnice.

Jedna od specifičnosti ove metode jesu i posebne vježbe disanja, takozvano trodimenzionalno disanje. Terapeut vodi pacijenta blagim podražajima i pacijent dobiva osjećaj u koje dijelove tijela treba disati, koje dijelove istegnuti, a gdje otpustiti napetost mišića.

Takvim pristupom omogućuje se pacijentu i da osvijesti vlastito držanje (posturu) te nauči kako se pravilno držati i nakon što terapija završi. Pacijent će naučiti i vježbe koje može samostalno raditi kod kuće.

Sama metoda ima dugu povijest: osmislila ju je Njemica Katharina Schroth još 1921. Terapeuti dobivaju licencu za primjenu metode nakon intenzivnog treninga u Njemačkoj i zato ih nema puno u Hrvatskoj.

Izrada uložaka

Zdravlje kralježnice počiva na stopalima. Zato, u sklopu naše cjelovite terapije kralježnice, pacijentima izrađujemo i njima prilagođene ortopedske uloške marke Formthotics.

Ti medicinski prilagođeni ulošci izrađeni su od pjene različite tvrdoće kako bi aktivno i funkcionalno podržavali mišićno-koštani sustav.

Stalnom upotrebom uložaka i redovitim vježbanjem naučenih vježbi pacijenti zadržavaju pravilno držanje i nakon što tretman u našoj poliklinici završi, što će značajno poboljšati njihovu kvalitetu života.

Procjena i terapija kralježnice primjenjuje se kod:

  • skolioze
  • kifoze
  • lordoze
  • ostalih deformacija kralježnice
  • ravnih stopala.

Dogovorite besplatan prvi pregled

Kontaktirajte nas

    Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici.