Kvaternik Plaza (1. kat), Antuna Nemčića 7

Elektrostimulacija

Kaliper-usluga-Elektrostimulacija

Elektrostimulacija se primjenjuje kod različitih vrsta mišićno-koštanih oštećenja na primjer nakon imobilizacije kod prijeloma kosti ili neuroloških oštećenja kao što su moždani udar i pareza facijalnog živca.

Primjenjuje se i kod oduzetosti dijela tijela kao posljedice moždanog udara, traume ili tumora. Njome se može i spriječiti atrofija mišića kao i jačati već atrofirane mišiće.

Elektrostimulacija danas je neodvojiv dio fizikalne terapije. Njen princip je vrlo jednostavan: ona precizno reproducira procese koji se događaju kad naš mozak pošalje mišićima naredbu da se kontrahiraju. Naime, kad odlučimo pokrenuti mišiće, mozak šalje električni signal koji putuje niz živčana vlakna do mišića koji reagiraju kontrakcijom.

U slučaju elektrostimulacije, električni signal dolazi iz uređaja, umjesto iz mozga, ali reakcija mišića je ista. Zapravo, sami mišići i ne znaju razliku između voljne kontrakcije, koju je potaknuo mozak, i električno potaknute kontrakcije, njihova je reakcija potpuno jednaka.

Električna struja je kontrolirana kako bi terapija bila učinkovita, sigurna i ugodna. Terapija traje toliko dugo dok se ne javi aktivni pokret i mišić ne dobije dovoljno snage da se liječenje nastavi kineziterapijom, premda u Poliklinici Kaliper, često kombiniramo ove dvije metode.

Kod elektrostimulacije vrlo je važna suradnja i motivacija pacijenta. Ona po pravilu, ne izostaje kad pacijent vidi pokret koji do tada nije mogao voljno izvesti.

Elektrostimulacija se primjenjuje kod:

  • mišićno-koštanog oštećenja
  • imobilizacije nakon prijeloma
  • neuroloških oštećenja
  • pareze facijalisa
  • moždanog udara
  • atrofije mišića
  • hemiplegije odraslih.

Dogovorite pregled ili konzultacije liječnika

Kontaktirajte nas

    Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici.