Kvaternik Plaza (1. kat), Antuna Nemčića 7

Česta pitanja

Pronađite odgovore na neka od najčešćih pitanja koje nam postavljaju pacijenti.

Tretman uganuća zgloba ovisi o stupnju oštećenja ligamenta. Naime, ono što nazivamo uganuće zgloba zapravo su ozljede ligamenata. Tako su za blaga oštećenja dovoljni hladni oblozi i mirovanje, dok je kod najtežeg uganuća ponekad  potreban čak i kirurški zahvat.

U svakom slučaju, važna je fizikalna terapija kojom se nakon mirovanja vraća prijašnja pokretljivost zgloba, mišićna snaga i sposobnost hoda kako bi se osoba vratila svojim normalnim aktivnostima, bez obzira na njihov intenzitet.

U Poliklinici Kaliper, ovisno o stupnju ozljede, uganuće zgloba tretiramo sljedećim tehnikama: kriokompresivnom terapijom, drenažom, Winback terapijom (Tecar tehnologija), elektrostimulacijom, laserom, UZV-om, TENS-om, kineziterapijom, te različitim manualnim terapijama, kao npr. blagom Bowen-terapijom koju izvode certificirani terapeuti.

Masaža može pomoći kod migrena. Često je okidač za početak migrene prekomjerni stres, ali migrena može nastati i zbog spazma mišića u području vrata i ramenog pojasa. U oba slučaja medicinskom masažom, kao i drugim manualnim tehnikama, možemo znatno poboljšati situaciju te spriječiti pojavu migrene.

Skolioza se najbolje liječi po metodi Katharine Schroth, Njemici koja je i sama imala skoliozu i razvila metodu na temelju vlastitog iskustva.

U Poliklinici Kaliper metodu izvode terapeuti koji su prošli zahtjevnu obuku i dobili certifikate. Schroth-metodu primjenjujemo kod osoba svih životnih dobi, a posebno dobre rezultate postižemo s djecom i adolescentima.

Metoda Katharine Schroth je terapija koju je razvila Njemica Katharina Schroth (1894. – 1985.) I sama je imala skoliozu i metodu razvila na temelju vlastitog iskustva i promišljanja.

Terapija je karakteristična po preciznoj i egzaktnoj fizioterapeutskoj intervenciji, jasnoj metodi procjene i klasifikaciji tipova skolioze na temelju radiološke i kliničke obrade. Nadalje, specifičnost metode su posebne vježbe disanja kroz koje se korigira postura tj. držanje.

Terapija ima pet principa koji se temelje na jasnim neurofiziološkim temeljima:

  1. Aksijalna elongacija
  2. Defleksija
  3. Derotacija
  4. Facilitacija
  5. Stabilizacija

Metoda je posebno učinkovita kod djece i adolescenata, ali i kod odraslih s dijagnozom skolioze.

Bobath-metoda ili Bobath-terapija pristup je u neurološkoj rehabilitaciji koji se primjenjuje kao metoda procjene i terapije kod osoba koje su pretrpjele moždani udar.

Cilj metode je vratiti pacijentu funkcionalnost u najvećoj mogućoj mjeri te ga naučiti  što samostalnijem funkcioniranju kako bi se poboljšala kvaliteta njegova života.

Metoda je nazvana po fizioterapeutkinji Berthi Bobath i njezinom mužu Karelu koji je bio psihijatar i neurofiziolog.

Oboljelima od multiple skleroze možemo pomoći simptomatski:  jačanjem oslabljenih mišića, poboljšanjem koordinacije i fleksibilnosti, smanjenjem spazma muskulature i dr. Pri tom koristimo različite tehnike, od izokinetičke rehabilitacije do manualnih terapija fizioterapeuta.

U Poliklinici Kaliper radimo i rehabilitaciju nakon moždanog udara. Ovisno o stanju oboljele osobe, kao i stupnju oštećenja, koristimo različite tehnike, od izokinetičke rehabilitacije do manualnih terapija fizioterapeuta, od kojih se u ovom slučaju najviše koristi Bobath-terapija.

Liječenje hernije diska ima tri faze:

  1. U prvoj fazi jakih bolova poželjno je kraće mirovanje te eventualno lijekovi protiv bolova.
  2. U sljedećoj fazi nastoji se smanjiti ukupna bolnost fizikalnom terapijom ( naročito manualnim terapijama).
  3. Treća faza liječenja hernije diska počinje nakon što bolovi potpuno nestanu, a sastoji se od redovitog vježbanja mišića trbuha, leđa ali i nogu. Kineziterapija kao metoda fizikalne terapije jedna je od najboljih načina tog usmjerenog vježbanja.

U Poliklinici Kaliper i kod odraslih primjenjujemo metodu Katharine Schroth, najcjelovitiju metodu za liječenje skolioze. Cilj je kod korisnika razviti svijest o posturi kako bi se postura i pokreti kontrolirali.
Ističemo da je terapija uvijek prilagođena potrebama i stanju svakog pojedinog korisnika, a izvode je certificirani terapeuti.

Kifoza je prirodno zakrivljenje kralježnice u grudnom dijelu. Naime, kralježnica, gledana bočno, ima oblik dvostrukog slova S, što joj omogućuje da poput opruge amortizira stres pri hodanju ili trčanju.

Međutim, ponekad dođe do izravnavanja tog zakrivljenja (aplanacija) ili se zakrivljenje povećava (pojačana kifoza) i to su stanja koja mogu biti bolna i koje onda tretiramo fizikalnom terapijom. Pri tom je najvažnije adekvatno i redovito vježbanje specifičnim kineziterapijskim vježbama.

Naša kralježnica prirodno je zakrivljena u obliku dvostrukog slova S. Kako bismo razlikovali pojedina zakrivljenja, dali smo im imena i tako se zakrivljenje u križima naziva lordoza.
Sama lordoza je prirodno stanje kralježnice, a do problema dolazi kad se ona izravna (aplanacija) ili pojačano iskrivi (pojačana lordoza).
Istraživanja su pokazala da je odgovor na takva stanja adekvatna i redovita tjelovježba koja u izraženijim slučajevima zahtijeva specifičnu fizikalnu terapiju.

Liječenje teniskog lakta ovisi o stadiju bolesti. Budući da se radi o sindromu prenaprezanja u blagim slučajevima dovoljno je otkloniti uzrok, odnosno smanjiti naprezanje, imobilizirati zglob i istezati odgovarajuće mišiće.
U ozbiljnijim slučajevima, s akutnim bolovima, primjenjuju se analgetici i protuupalni lijekovi te fizikalna terapija. U Poliklinici Kaliper primjenjujemo različite vrste fizikalne terapije i metode poput Maitland-terapije, terapije udarnim valom i terapije laserom.
Ponekad, u najtežim slučajevima primjenjuje se i operativno rješenje.
Od teniskog lakta ne pate samo tenisači nego i zidari, zubari, kirurzi i osobe koji puno tipkaju – nekad su to bili samo daktilografi, a danas je to velik broj različitih zanimanja koji uključuju dugo sjedenje pred računalom.

Artrozu liječimo ovisno o fazi bolesti. Izokinetička dijagnostika i rehabilitacija pokazale su se kao jako dobre metode, a kombiniramo ih i s drugim terapijskim metodama (npr., TENS-om, elektroterapijom, kriokompresivnom terapijom, kineziterapijom, injekcijama koje primjenjuje ortoped i dr.).

Radimo terapije i s djecom od 10. godine. Posebno dobre rezultate imamo u liječenju deformacija kralježnice kao što su skolioza, kifoza i lordoza. Do njih često dolazi zbog sjedilačkog načina život i premalo kretanja, čak i kod djece.

U tim slučajevima primjenjujemo naš cjeloviti tretman Procjene i terapije kralježnice. On uključuje procjenu stanja, analizu stopala pri mirovanju i hodanju, „klasične“ vježbe i vježbe po metodi Katharine Schrott.

Također vrlo su često problemi s koljenima kod djece u rastu i razvoju, kao što su na primjer Mb. Osgood-Schlatter, problemi s hrskavicom (Chondromalatio patellae) i drugo. U slučaju oštećenja koljena najučinkovitija je izokinetička rehabilitacija, u kombinaciji s drugim suportivnim metodama fizikalne terapije.

Provodimo terapije i s osobama starije životne dobi – naša najstarija pacijentica ima 96 godina. Fizikalnom terapijom osoba u starijoj životnoj dobi postižemo odlične rezultate. Vježbanjem se pacijentima poboljšava mobilnost, ravnoteža i opće zdravstveno stanje.

Radimo i sa srčanim bolesnicima. Njih kondicioniramo tako što prvo utvrdimo stanje spiroergometrijom, a na temelju tih rezultata radimo program vježbanja. Pacijent vježba kod nas u poliklinici, uz fizioterapeuta i kineziologa te pod kontrolom liječnika.

Poliklinika Kaliper nije ugovorni partner Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Dogovorite pregled ili konzultacije liječnika